



Randi Mohus
Stassekretær Maria Jahrmann Bjerke
Daniel Bergum og Hans Torp
Sepsisgruppa har vært representert på forskningsdagene.
Hvert år i september arrangeres forskningsdagene, en nasjonal, årlig festival der alle typer forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner inviteres til å vise fram sin virksomhet for allmennheten.
I den forbindelse har vi i sepsis gruppen stått på stand på forskningstorget der både unge og gamle kunne lære om sepsis (ofte kalt blodforgiftning).
På vår stand kunne besøkende mikroskopere både Gram-positive og Gram-negative bakterier fra blodkultur, farget med gram-farging. Man kunne også se på levende bakterier og sopp på ulike dyrkningskåler(agar-skåler), som kan forårsake sepsis.
God håndhygiene er et av det viktigste tiltak mot smitte og infeksjoner, og på vår stand kunne besøkende teste sine håndhygieneferdigheter ved bruk av fluorescerende sprit under UV-lys.
Vi hadde også medbragt utstyr som benyttes under behandling av pasienter med sepsis, som besøkende kunne se og ta på. Det var en veldig inspirerende helg for oss all, med et stort engasjement fra både store og små. .
This is not IRONy
Kom hjem i morgest – utslitt – som normalt. Nattevakt. Nattevakt på intensiven. Jeg er fortsatt i live, men utmatta. Senga skriker etter meg, men når jeg legger hodet på puta kommer bildene fra natta.
Statssekretær fra HOD på besøk i forskningsgruppene for ultralyd og sepsis.
11.09.09.2018 Ved Kari Williamson.
Professor Hans Torp har utviklet en ny teknologi, som er blitt testet for en rekke formål ved St.Olavs Hospital. Målet er å få teknologien anvendt klinisk. Nylig hadde vi muligheten til å vise to av disse anvendelsene til statsekretæren fra Helse og omsorgsdepartementet, Maria Jahrmann Bjerke , da hun besøkte NTNU og St.Olavs Hospital.
SepCease er et prosjekt der man bruker en ultralydprobe til å måle mikrosirkulasjonen til pasienter som står i fare for å utvikle sepsis. Målet er å ta det i bruk som et diagnoseverktøy for tidlig oppdagelse. Dette er et prosjekt ledet av Mid-Norway Sepsis Research Group ved NTNU/St. Olavs hospital
Hun ble også vist AR- briller (utvidet virkelighet), som brukes av Fremtidens operasjonsstuer som en del av NorMIT - prosjektet, der man kan betrakte en virtuell pasient med en modell av hjertet og ultralydbilder av hjertet.
Takk til alle bidragsytere, NTNU Technology Transfer AS, og til Helse og omsorgsdepartementet for den interessen som ble utvist!

Foto: Frode Strømman

Foto: Nils Heldal
International Symposium
Personalized Sepsis Treatment, Trondheim May 24th 2018
Nærmer seg svar på Sepsis-gåten
Ved hjelp av kunstig intelligens og innsamlet genmateriale fra nær 3000 trøndere, er leger ved St. Olavs hospital HF i ferd med å løse gåten bak en av sykdommene som tar flest liv ved norske sykehus.

Foto: Colourbox
Ultralyd avslører blodforgiftning
Et revolusjonerende diagnostisk verktøy gir håp om at man kan oppdage tegn på sepsis (blodforgiftning) tidligere enn man kan i dag. Klarer legevitenskapen dette kan mange menneskeliv spares.
Midt-norsk senter for sepsisforskning er sammen med Sintef utnevnt til Gemini-senter, det første med utspring fra St. Olavs hospital
Overvektige får blodforgiftning oftere
Høy vekt, lite fysisk aktivitet og røyking gjør oss mer utsatt for alvorlig blodforgiftning. Det øker også dødeligheten.
Foto: Helse Nord-Trøndelag
Ny behandlingsmetode vant nasjonal pris
Prosjektet «Stopp Sepsis Sykepleier» vant Kvalitetsprisen for 2017.

Foto: Thinkstock
Dødeligheten ved blodforgiftning nesten halvert
Langt flere overlever blodforgiftning ved sykehuset i Levanger.

Foto: Helse Nord-Trøndelag
Helsevesenets Oscar til Trøndelag
– Jeg har ikke landet helt ennå, sier Lise Gustad Tuset etter å ha fått Helsedirektoratets forbedringspris, en pris for satsinga som har reddet liv.

Foto: Lena Johnsen
Gir postsykepleiere verktøy til å avsløre sepsis
– Et eget sepsis-forløp og triage-system ser ut til å gi bedre overlevelse, sier Lise Tuset Gustad.

Foto: Helse Nord-Trøndelag