Vi arbeider tverrfaglig innenfor epidemiologi, genetikk, mikrobiologi, molekylærbiologi, intensivpleie, statistikk, økonomi, bioinformatikk og innovasjon. Vi jobber tett opp mot klinikken og bruker data fra et av verdens største sepsis-register til å finne løsninger på diagnostikk, behandling og oppfølging av sepsispasienter. Dette er translasjonsforskning: " fra sengen til benken og tilbake igjen" som skal komme pasientene til gode. Her kan du lese mer om våre 4 hovedområder.
|
Klinisk forskning og innovasjon
En utfordring ved sepsis er at pasientene responderer svært forskjellig. Vi bruker kliniske data til å finne undergrupper av pasienter som har ulik risiko for sepsis og som kan respondere ulikt på behandling. Kliniske data som bilder (røntgen og CT), blodprøver og urinproduksjon er viktige for å diagnostisere sepsis, men det er ikke nok til å stratifisere pasientene nøyaktig. Vi planlegger derfor en ny biobank der vi vil samle prøver til omics-analyser.
Vi vil undersøke genom, transkriptom, metabolom og mikrobiome til pasienter ved intensivavdelingen på norske sykehus. Dette vil vi bruke til å identifisere undergrupper av sepsispasienter, noe som vil være nyttig i framtidig diagnostikk. |
I samarbeid med Cimon Medical AS tester vi om måling av mikrosirkulasjon med ultralyd kan oppdage sepsis på et tidlig stadium. Tidlig og nøyaktig diagnose av sepsis er avgjørende for vellykket behandling. Det finnes foreløpig ingen diagnostiske verktøy for tidlig deteksjon av sepsis men forandringer i mikrosirkulasjon er et tidlig signal på at pasienten holder på å utvikle sepsis. Med en ny, ikke-invasiv ultralydprobe og tilpasset signalanalyse av mikrosirkulasjon kan vi oppdage sepsis på et tidlig stadium. Dette gir mulighet for å behandle med antibiotika tidligere og dermed forebygge alvorlig sepsis og senskader.
|
Epidemiologi
RisikofaktorerRisikoen for å få alvorlige infeksjoner eller sepsis varier på bakgrunn av genetikk og livsstilfaktorer. Vi bruker verdens største genotypene kohort for sepsis, fulgt over 25 år, for å finne risikofaktorer for sepsis. Blant annet har vi vist at røyking, overvekt og lavt jernnivå øker risikoen for sepsis.
|
GenetikkDet er velkjent at genetikk spiller en viktig rolle i sykdommer som for eksempel kreft. Men genene våre spiller faktisk en større rolle i risikoen for å få en alvorlig infeksjon eller for å utvikle sepsis. Vi bruker derfor genomvide assosiasjonsstudier (kalt GWAS) for å finne mutasjoner som øker risikoen for sepsis. Denne informasjonen tar vi så inn i funksjonelle studier og kliniske studier.
|
Mikrobiologi
Sepsis blir ofte sett på kun som immunsystemets overreaksjon på infeksjon. Dermed har forskning på mikrobenes rolle i utvikling av sepsis blitt undervurdert. Vi arbeider med materiale fra Midt-Norsk Sepsis Register som har 5000 kliniske isolater av mikrober fra pasienter med positiv blodkultur. Dette er blant verdens største sepsis-samlinger med klinisk og genetisk informasjon, i tillegg til bakterielle isolater. Vi kobler genetiske og funksjonelle egenskaper fra mikrobe og pasient. Dette gir helt ny kunnskap om samspillet mellom menneske og mikrobe i kampen mot sepsis.
|
Bioinformatikk og kunstig intelligens
- |
Maskinlæring og kunstig intelligensVi bruker statistisk analyse og maskinlæring på data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) for å forstå genetisk predisposisjon for å få sepsis. Vi ønsker å forstå om det er forskjeller i genomet blant de som har hatt sepsis og de som ikke har det. Dette er vanskelig fordi det er mange områder i genomet som vil påvirke risikoen for sepsis og disse interagerer med hverandre. I tillegg vet vi ikke på forhånd hvor vi skal begynne å lete. man. Vi bruker derfor statistikk og maskinlæring til å finne det gjemte mønsteret av gener og interaksjoner mellom dem.
|